fredag 13 november 2009

Självkännedom, inspiration och läkande

Nu var det verkligen länge sedan jag uppdaterade här. Det känns lite skamligt att man behöver de som puffar på en. Fast det är väl det vi alla behöver ibland, lite inspiration att hitta nya sätt att vårda det vi älskar.

På alla sätt försöker familjen Dahl överleva mer än leva, inte minst Lars-Erik saknar livsinspirationen. Stundom tappar han den helt ibland och får för sig att han är psykiskt sjuk, precis som läkarna säger. Man får, eller i alla fall inte jag, får kläm på om Lars-Erik är faktiskt är psykiskt sjuk eller om han bara är skadad av familjens rädslor och ångest eller det handlar om både och. Faster Karin försöker nå honom och inspirera men det vill sig liksom inte. Det där känner många igen. Som anhörig kan få så mycket känslor av maktlöshet i sådana situationer. Ändå är det faktiskt inget vi kan göra mer än lyssna. Inspiration och livslust infinner sig inte hur som helst. Det som möter oss måste ge genklang i våra djupa önskningar annars vaknar vi inte och det kan ingen hjälpa oss med. Vad vi önskar oss på djupet måste vi ta reda på själva på egen hand.

Lars-Erik får inspiration väldigt lätt när hans ungdomskärlek dyker upp och får honom på humör igen. Men han missförstår hennes intentioner och sjunker ännu längre ner i depressionen när han upptäcker att hon inte alls vill det han vill. Sådär kan det hålla på i livet fram och tillbaka i större eller mindre utsträckning. De flesta av oss faller inte i så djupa svackor och har så höga toppar som Lars-Erik men vi känner igen den där outhärdliga besvikelsen när vi trott att livet kommit igång igen.

Jag tror att läkare ibland ställer för kliniska diagnoser (även om jag såklart förstår att det finns psykiska sjukdomar). Det är trots allt så att väldigt många blir botade med att lära känna sig själv, älska sig själv och få stabilitet genom att ta reda på vad man faktiskt vill ha i livet, hur man vill ha det och vad som tillfredställer just en själv. Inre splittring och begränsat utrymme att utveckla sitt eget jag behöver kanske inte alltid detaljdiagnositseras, bara förstås. Så småningom får Lars-Erik möjlighet att pröva sina vingar och läkedomen sätter fart och han tar hand både om sig själv och en flickvän som känns rätt på djupet. Det är läkande med inspiration, helst när den är verklighetsförankrad. Lars-Erik visar oss alla ett hopp i att det alltid finns möjlighet att göra den resan ifall man kommit för långt ifrån sig själv, en möjlighet att för oss alla att återfödas eller vad man ska säga. Få nytt liv, ny inspiration med människor som passar en mycket bättre än de man letat efter innan, människor som egentligen inte ger en något och som faktiskt gjort en stor tjänst med att göra en besviken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar